Skip to main content

Rumag.

“RUMAG is een Nederlands socialemediamerk en YouTube-​kanaal. Het merk maakt sinds 2014 online content die vooral jongeren trekt.”

Uitdaging

RUMAG biedt allerlei RUMAG (gerelateerde) producten aan in de webshop. Vanuit hier wordt klantdata, verkoopdata en producten-gerelateerde data verstuurd naar Service Cloud. Hierdoor is de customer service afdeling in staat door middel van Case Management de klant van optimale service te voorzien. 

Klanten nemen veelal telefonisch contact op met het RUMAG of ‘web-to-case’ via het contactformulier. Alhoewel dit netjes via Service Cloud verloopt, zijn de vragen veelal repeterend en zou optimalisatie kunnen plaatsvinden door automatisering. Een eerste stap die RUMAG heeft gezet is de inzet van een FAQ. Direct contact met de klantenservice geeft de klant echter toch een betrouwbaarheid. Hierdoor grijpen klanten toch vaak terug op het directe contact. 

Aanpak

Om er voor te zorgen dat bezoekers van RUMAG direct vragen kunnen stellen – en de vragen die frequent gesteld worden direct te kunnen voorzien van een antwoord – is er voor gekozen om een livechat te integreren in combinatie met een chatbot. Deze chat is geïmplementeerd met behulp van Einstein (by Salesforce) binnen de website. Servicemedewerkers van RUMAG hebben direct contact met bezoekers en klanten en kunnen optimaliseren zodoende de Customer Experience. De livechat staat direct contact met de servicemedewerkers toe.

Alvorens de bezoeker of klant daadwerkelijk gaat chatten met een servicemedewerker zal de Einstein-chatbot proberen zijn of haar vraag te beantwoorden door het stellen van een aantal vragen. Hiermee wordt een groot deel van de vragen al direct beantwoord en komt er geen medewerker aan te passen.

De Einstein-chatbot maakt gebruik van automatisch, statische en dynamische antwoorden. Denk aan het geven van informatie zoals openingstijden of verzendkosten. Daarnaast is het ook mogelijk om gebruiker-specifieke antwoorden te geven. Hierbij geeft de gebruiker input op een vraag en door middel van een query wordt klant en/of specifieke productinformatie gegeven. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Levertijd van een product: gebruiker geeft de productinformatie en de chatbot levert automatisch de levertijd. Ook wordt er automatisch een e-mail gestuurd zodra het product weer op voorraad is.
  • Status van de bestelling: gebruiker geeft zijn ordernummer en e-mailadres in de chat en automatisch wordt de status van de bestelling zichtbaar. 

Resultaat

Door het inzet van de Einstein-chatbot treed zogeheten “call-deflection” op. Er wordt minder gebeld door de automatisering van repeterende vragen en het geven van gepersonaliseerde antwoorden. De klantenservice van RUMAG kan zich richten op de meer complexe zaken, optimaliseert de Customer Experience door gepersonaliseerd te kunnen werken, én levert de betere service onderaan de streep een kostenbesparing op (verhogen van de efficiency).

Salesforce technologie

  • Salesforce Service Cloud

  • Einstein-chatbot