Skip to main content

Retail Tactics met Salesforce Marketing Cloud

We zien een duidelijke verandering van het gedrag van klanten in de afgelopen jaren. Het gaat niet meer om wat je tentoonstelt in je etalage. Het gaat allemaal om aan de verwachting voldoen. Op het juiste moment, via het juiste kanaal, en met de juiste boodschap. De vraag is wat de klant van je verwacht als retailer. En hoe combineer je deze verwachting met de intentie (en bijbehorende indicatoren) waarin de klant je voorziet? 

Uit onderzoek blijkt dat 82% van de kopers hun ‘customer journey’ online begint voor het overgaan tot aankoop. Tegenwoordig is alle informatie online te vinden zoals prijs, reviews, en zullen klanten meerdere producten van verschillende merken met elkaar vergelijken. Het percentage aankopen online binnen de retail heeft een exponentiële groei gekend. De groei in online verkoop compenseert soms het gebrek aan verkoop in de ‘brick-and-mortar’ winkels, maar vaker (nog) niet. Online heeft echter een veel groter aandeel gekregen in de totale omzet van een retailer of merk. 

De tools hebben om de conversatie aan te gaan met je klant, en op het juiste moment, geeft je een groot voordeel ten opzichte van de concurrent. Data geeft je de inzichten nodig om het individu centraal te stellen. De technologie geeft je de mogelijkheden om geautomatiseerd iedereen een persoonlijke ervaring te bieden. 

1. Hoe creëer je een compleet dataprofiel van het individu?

Het is van essentieel belang om data vanuit verschillende ‘data silo’s’ bij elkaar te kunnen brengen. Alleen dan kun je een compleet beeld krijgen van je klant. je moet er toch niet aan denken aan klant te targeten met een promotie terwijl deze betrokken is in een service case met negatief sentiment? De efficiency van je marketingactiviteiten wordt zeer sterk negatief beïnvloed door dit negatieve sentiment. Onder aan de streep krijg je dus minder waar voor je marketing-euro. Het is belangrijk om te werken met systemen welke met mogelijk maken om data relatief eenvoudig van de ene plek naar de andere plek te brengen, ook wel ‘ease of integration’ genoemd. 

2. Definieer dataclusters gebaseerd op de intentie van de klant.

Wat is de intentie van je (potentiële) klant? Het antwoord op deze vraag is niet vooraf te geven. Begin met het opzetten van dataclusters met bijbehorende indicatoren. Deze dataclusters moeten een afspiegeling zijn van de segmenten in de Buyer’s Journey. Daarna start je met het analyseren en optimaliseren van deze segmenten, de propositie, de content, de waarde welke je de klant toekent. CRO is een belangrijk onderdeel van dit proces en geeft een perfecte benadering om te kunnen inspelen op het constant veranderende gedrag van de klant. Is deze persoon alleen een beetje aan het surfen op je website voor inspiratie of is hij of zij ‘ready to buy’? Het combineren van online gedrag met je 1st party data geeft je een voordeel in het analyseren en bepalen van de beste vervolgstap in de Buyer’s Journey. 

3. Zoek interactie met de perfecte content.

Het leven van iedere marketeer wordt een stuk eenvoudiger wanneer je op een geautomatiseerde en dynamische manier de juiste content aan het individu kunt voorschotelen. De juiste technologie kiezen en implementeren is belangrijk wanneer je deze doelen als marketeer hebt. Laat Marketing Automation geen abstract ding zijn. Je kunt dit echt in praktijk brengen met de juiste benadering. Denk maar eens aan het combineren van klantgedrag met variabelen zoals geslacht, woonplaats, en het weer. Klinkt goed, toch?

4. Gebruik Artificial Intelligence en laat het systeem het werk doen.

Er zijn niet veel technologieën die A.I. op een pragmatische manier inzetten voor directe acties. Durf je het aan om een algoritme te laten bepalen wat de beste vervolgstap is in de journey van jouw klant? Gebaseerd op alle variabelen beschikbaar rondom je klant kan A.I. bepalen wat de ‘next best step’ is met het einddoel van de campagne in het achterhoofd houdende. A.I. (Einstein genoemd bij Salesforce) komt steeds meer op een laagdrempelige manier tot je beschikking in Salesforce Marketing Cloud. 

Vaak worstelen organisaties met de samenvoegen van de juiste competenties om een omnichannel strategie uit te rollen. Je hebt een multidisciplinair team nodig, de juiste vaardigheden in 1 team. Vraag jezelf altijd af of je de juiste competenties in huis hebt, je deze moet ontwikkelen of moet aanwerven. Samenwerking met een bureau kan helpen in het snel up-to-speed krijgen van jouw strategie en bijbehorende technologie. Een bureau kan tijdelijk (of voor langere tijd) de juiste competenties leveren

Een omnichannel aanwezigheid is de manier op jouw klant op de best mogelijke manier te voorzien in de behoeftes. Alle digitale touch points en ervaringen moeten eenduidig zijn. Het klinkt eenvoudig, maar je hebt hier de juiste tech voor nodig om dit doel te bereiken. En vergeet de juiste strategie niet! Het is niet de tech die je laat groeien als retailer, maar het helpt in het bereiken van de bedrijfsdoelstellingen. Laten we samenwerken in het bereiken van deze doelen met de juiste strategie en technologie tot je beschikking!

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!