Skip to main content

Performance Max: is nieuw ook altijd beter?

Alle Smart Shopping campagnes binnen Google werden gedurende dit najaar (met enkele uitschieters in begin 2023) automatisch omgezet naar Performance Max campagnes. Maar wat houdt deze omzetting precies in en hoe haal je het maximale uit deze campagne? Is nieuw ook altijd beter, of is het toch verstandiger om bij het vertrouwde Shopping te blijven?

De voorloper van Performance Max: Google Smart Shopping

De Smart Shopping campagnes van Google, afkomstig uit 2018, gaven bedrijven de mogelijkheid om online producten te verkopen via het zoeknetwerk van Google. En om zo’n campagne op te zetten heeft een adverteerder maar weinig kennis nodig met betrekking tot Google Ads. Door middel van een productfeed worden gegevens uit de webshop gehaald. Denk hierbij aan afbeeldingen van de producten, maar ook de prijs en overige details worden verzameld. Zoals we gewend zijn van Google zorgt het algoritme ervoor dat enkel de meest relevante informatie getoond wordt aan de gebruiker. De advertenties, welke een combinatie van het oude Shopping en Remarketing advertenties zijn, worden weergegeven in het netwerk van Google. Dit niet alleen op de zoekresultatenpagina, maar ook op YouTube, Gmail en binnen het Display netwerk.

Nu is de opkomst van de opvolger van deze campagnes al in volle gang. Eind 2021 werd de transitie naar Performance Max campagnes al aangekondigd door Google. Deze upgrade zou in verschillende fases uitgerold worden, startend in april 2022. Einde september heeft Google automatisch alle Smart Shopping campagnes omgezet naar de nieuwe variant. Daarbij is het nog wel mogelijk om een Standaard Shopping campagne op te zetten, maar Smart Shopping is vanaf nu vervangen door Performance Max. 

Van Smart Shopping naar Performance Max

Performance Max is een combinatie van meerdere kanalen, overzichtelijk binnen één campagne. Performance Max advertenties worden vertoond op Google Search, Google Display, Discover, Gmail, YouTube én Google Maps. Waar marketeers ondertussen al vier jaar lang gewenning hebben opgebouwd met Smart Shopping (en acht jaar daarvoor met Standaard Shopping) campagnes, zorgt de komst van Performance Max nog wel eens voor wat oproer. Waar men bij de oude variant de touwtjes stevig in eigen handen kon houden, heb je bij Performance Max enkel invloed op de producten, teksten, beelden en video’s die worden ingezet. 

Het succesvol opzetten van een Performance Max campagne

Voor het opzetten van een Performance Max campagne is het van belang om zoveel mogelijk input te leveren. Denk aan genoeg headlines, descriptions, afbeeldingen en video’s. Hoe meer input jij levert, hoe sterker de kwaliteit van jouw advertenties. Maar dit is iets wat we natuurlijk al gewend waren van Google. Binnen de Performance Max campagne is het mogelijk om een voorkeur in audiences aan te geven. Met deze input gaat Google op zoek naar gebruikers die zo goed mogelijk binnen het plaatje van jouw doelgroep passen. Het is even wennen, maar ad groups bestaan niet meer binnen deze campagne. Dit wordt vervangen door assets (en asset groups, afhankelijk van de hoeveelheid pagina’s of artikelen die jouw website heeft). Naast de input die jij aanlevert, heb je geen controle meer over de campagnes en geef je deze compleet over aan Google om te gaan optimaliseren. 

Standaard Shopping vs Performance Max

Nu alle Smart Shopping campagnes omgezet zijn naar Performance Max, is het niet mogelijk om een nieuwe Smart Shopping campagne op te zetten. Wel is het mogelijk om een Standaard Shopping campagne te draaien. Waar het bij Performance Max bijvoorbeeld nog niet mogelijk is om negatieve zoekwoorden uit te sluiten, is dit bij Standaard Shopping wel het geval. Hierdoor behoud je meer controle. Voordelig voor Performance Max is dat deze campagne de mogelijkheid biedt om zelf je advertentieplanning aan te passen, en target de meeste kanalen tot nu toe.

De beste way of work rondom Performance Max

Elke marketeer heeft natuurlijk een eigen manier van werken, en daarbij waarschijnlijk een voorkeur voor bepaalde soorten campagnes. Gelukkig hoeven we het wiel niet opnieuw uit te vinden, en is een goede way of work vaak al snel duidelijk. Daarom hierbij onze tips voor het inzetten van een Performance Max campagne op een rijtje. 

  • Probeer bij het opzetten van een Performance Max campagne zo goed mogelijk naar Google te luisteren. Lever genoeg input en audiences aan om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen.
  • Test, test, en test nog een keertje. Werkt Standaard Shopping toch beter voor jouw klant? Dit is zeker mogelijk. Draai de twee soorten campagnes eens naast elkaar en test deze uitvoerig.
  • Blijf naast je Standaard Shopping en/of Performance Max campagnes ook nog gewone Search campagnes draaien om zo het perfecte online plaatje neer te zetten.

En niet getreurd… Google is nog steeds druk bezig met het optimaliseren van de Performance Max campagnes, en naar kritiek wordt zeker geluisterd.

Wil jij ook meer uit je online campagnes halen? Neem dan contact met ons op!