Salesforce Consent Management

Bedrijven communiceren vaak offline en online met (potentiële) klanten. Zo sturen ze bijvoorbeeld nieuwsbrieven per e-mail of sturen ze facturen via de post. Daarbij wordt steeds belangrijker om consent omtrent communicatie te vragen en dit ook te respecteren. Zodra een klant aangeeft een factuur niet meer via de post te willen ontvangen, maar online via e-mail, dient een bedrijf dit ook te doen. Vandaar dat het ook enorm van belang is om dit vast te leggen en alle processen rondom communicatie eromheen te bouwen.

Het verwerken van consent

Als een bedrijf gebruik maakt van Salesforce om data in op te slaan, zien we vaak dat het opslaan van consent omtrent communicatie niet of weinig wordt gedaan. Toch is juist het respectvol omgaan met de wensen van de klant enorm van belang om bijvoorbeeld het vertrouwen in het bedrijf hoog te houden. 

Salesforce biedt wel veel mogelijkheden om consent van contacten op een correcte manier te verwerken. Hiervoor worden de volgende vragen behandeld:

  1. Wie wil communicatie ontvangen?
  2. Wat voor communicatie wil men wel/niet ontvangen?
  3. Waar wil men communicatie op ontvangen?
  4. Wanneer wil men communicatie wel/niet ontvangen?
  5. Hoe wil men communicatie wel/niet ontvangen?

Om deze vragen beantwoord te krijgen biedt salesforce een set met objecten (welke geen extra data storage in beslag neemt) om dit in af te vangen.

Dit valt op te delen in drie verschillende niveaus:

  1. General consent
  2. Authorization forms
  3. Subscriptions

General Consent

Consent management van Salesforce begint allemaal bij een Individual. Dit object kan gerelateerd worden aan Leads, Contacts, Person Accounts en Users. Dit kan vooral handig zijn wanneer meerdere leads en contacten hetzelfde e-mailadres gebruiken. Wanneer één van deze records consent geeft, dan geldt dit consent niet alleen voor deze enkele record, maar voor alle records die gerelateerd zijn aan hetzelfde Individual record.

Onder een Individual hangen objecten, zoals Contact Point Consent en Contact Point Consent Type. Hier kun je algemene consent opslaan over bijvoorbeeld:

  • Marketing – Wil iemand marketing e-mails ontvangen?
  • Facturatie – Wil iemand facturatie via e-mail of post ontvangen?

In de Contact Point Phone/Email/Address objecten sla je dan op wat voor manier men communicatie wil ontvangen.

Authorization Forms

Ook biedt Salesforce de mogelijkheid om consent op te slaan dat te maken heeft met algemene voorwaarden of cookie consent. Hiervoor stellen ze de Authorization Form objecten beschikbaar.  

Subscriptions

Naast het opslaan van algemeen consent, kun je ook specifieker consent opslaan. Als iemand bijvoorbeeld toestemming heeft gegeven voor marketing communicatie, betekent dit nog niet dat deze persoon alles wil ontvangen. Zo kan iemand bijvoorbeeld wel geïnteresseerd zijn in product updates, maar niet in nieuwsbrieven. Deze verschillende soorten consent kun je registreren in de Subscription objecten. 


Bron: CloudKettle


Salesforce biedt dus een zeer uitgebreid datamodel om verscheidene soorten gegeven consent in te verwerken. Nu blijven dit objecten, en kan de invulling hiervan volledig zelf bepaald en naar wens opgezet worden. Onze tip: begin zo simpel mogelijk en bouw langzaam uit.

Meer weten over het verwerken van consent binnen Salesforce? Neem dan contact met ons op!

© Harvest Digital. All rights reserved.