TikTok Advertising: Is dit dé advertising tool “For You”?

TikTok – één van de snelst groeiende social media apps onder jongeren. Maar wat is deze app precies, en hoe kan je TikTok succesvol inzetten voor jouw bedrijf of jouw klanten?

TikTok explained

TikTok, dé gratis social media app voor video content. Gebruikers maken hier korte video’s en kunnen deze bewerken met effecten, filters en muziek. De plek waar verscheidene trends en jongeren een start in de media vinden, en net zo makkelijk weer kunnen worden “gecanceld”. Bij dit platform is het niet afhankelijk van hoeveel volgers je hebt, maar hoe goed je content is. Hierdoor kunnen video’s snel viraal gaan. Uit het Nationale Sociale Media Onderzoek door Newcom wordt duidelijk dat TikTok wereldwijd zo’n 1 miljard gebruikers telt, waarvan 3 miljoen Nederlandse profielen. En dit groeit gestaag door; in 2021 waren dit nog 1.7 miljoen Nederlandse gebruikers. TikTok zou na oprichting in 2016 bekend staan als de app voor kinderen en jongeren tussen 6-24 jaar oud, maar steeds meer oudere gebruikers worden actief op het platform. 

Adverteren op TikTok

TikTok advertising biedt veel kansen voor bedrijven. Dit social media platform kan perfect ingezet worden om een jonge doelgroep in hun natuurlijke habitat en eigen Tone-Of-Voice te bereiken (zoals eerder genoemd is TikTok ondertussen al lang niet meer alleen voor Gen Z: het grootste gedeelte van de gebruikers is ouder dan 19 jaar). Op andere platformen kan dit nog wel eens wat lastiger zijn. Daarbij kan er op het gebied van content makkelijk ingespeeld worden op trends van tegenwoordig. Hier moet echter wel goed rekening mee gehouden worden; een creative die normaal gezien goed zou scoren op Facebook of Instagram, zou minder goed kunnen aansluiten bij de doelgroep(en) op TikTok.

Waar het adverteren op TikTok op dit moment nog in de kinderschoenen staat, maken nog niet bijster veel partijen gebruik van dit platform. Dat betekent dat hier een uitgelezen kans ligt om om je concurrentie voor te blijven! 

Verschillende soorten advertising en formats

Binnen TikTok kan men kiezen tussen Native Advertising (video’s die je in-feed (op je For You page) voorbij ziet komen, zoals een Instagram Story) of CPT Advertising (Cost per time, ook wel kosten per keer. De complete advertentieruimte van het platform wordt door jou overgenomen, waardoor er een hoge Share of Voice is, maar dit ook een stuk duurder kan uitvallen). Waar je bij Native advertenties zelf het budget en de looptijd kunt bepalen (aan te raden wanneer je een klein budget te besteden hebt), betaal je voor een CPT advertentie een vast bedrag per dag (dagelijkse kosten kunnen uiteen lopen van 5k tot zo’n 20k per dag). Binnen deze twee vormen van adverteren kan men kiezen tussen een aantal verschillende formats. Wil je influencers inzetten (en op deze manier misschien beter jouw doelgroep bereiken dan dat je met je eigen merk alleen zou kunnen), in-feed advertenties (ook wel native advertenties, waarbij jouw advertentie voorbij komt in de For You-tijdlijn), of kies je juist voor een Brand Takeover (jouw advertentie wordt direct weergegeven wanneer een gebruiker de app opent)? Daarbij is TikTok ook goed inzetbaar voor User Generated Content, waarbij de gebruiker eigenlijk jouw content voor je maakt. Dit kan door te kiezen voor de Branded Hashtag Challenge, waar gebruikers die jouw hashtag gebruiken op een specifieke pagina te zien zijn. Ook is het mogelijk om te kiezen voor Lenzen met filters (2D, 3D of AR) zoals we die ook kennen van kanalen als Snapchat of Instagram. 

Onze ervaring met TikTok advertising

Voor klant X werd bij Harvest Digital een TikTok campagne opgezet waarbij job opportunities werden aangeboden voor jongeren. Waar de klant in vier weken looptijd een CPM van €2,00 en 5 miljoen impressies verwachtte, hebben we uiteindelijk 14 miljoen impressies behaald. En dat met een zeer lage CPM van maar €0,92! Hier werden verschillende creatives ingezet, waarbij ook duidelijk naar voren kwam dat video’s waarin trends verwerkt werden, beter presteerden.  

Is TikTok advertising dé tool “For You”?

In Nederland kun je op TikTok targeten op basis van locatie en leeftijd. Hierbij moet je echter het complete land meenemen, want een optie om regionaal jouw content in te zetten is er niet. Daarom kan het nog wel eens moeilijk zijn om jouw doelgroep effectief te bereiken. Een goede afbakening van jouw campagne helpt hierbij. Mocht je jongvolwassenen willen targeten, en daarbij specifiek vrouwen (die het meeste gebruik maken van dit platform), dan is TikTok wellicht een goede fit. Waar uitgebreide targeting opties op dit moment dus nog vol in ontwikkeling zijn, is TikTok wel een goedkoop platform om op te adverteren. Dit vooral omdat de concurrentie laag is.  

Wil jij ook de kansen van adverteren op TikTok goed benutten? Of meer informatie over adverteren op sociale media? Neem dan contact met ons op!

© Harvest Digital. All rights reserved.