Facebook Ads data inzichtelijk maken met Google Data Studio

Iedere marketeer is wel bekend met een product van Google. De één werkt vaker met Google Ads en de ander met Google Analytics. Ideaal, want deze tools werken naadloos samen met andere producten van Google, zoals Google Data Studio. Dit is een gratis tool die marketeers helpt met het maken en delen van dashboards die data in één oogopslag overzichtelijk weergeeft. Echter, marketeers gebruiken ook steeds vaker niet-google platformen zoals Twitter Ads, LinkedIn Ads en waarschijnlijk de meest bekende: Facebook Ads. Deze biedt echter niet de dashboarding opties die Google Data Studio wel biedt. De oplossing: de supermetrics connector die Facebook Ads data rechtstreeks weergeeft in Google Data Studio. Harvest Digital maakte in opdracht van een van onze klanten zo’n dashboard.

Waarom een dashboard?

Het is niet verwonderlijk dat een klant inzicht wil hebben in haar data. Binnen de Facebook Business Manager is zelfs zoveel data beschikbaar dat het moeilijk is om hier duidelijke inzichten uit te halen. Een Google Data Studio dashboard zorgt ervoor dat zowel de gezondheid van je ads account, je KPI’s en het succes van je campagnes makkelijk binnen één oogopslag te overzien is. Daarnaast maak je gebruik van (near) realtime data, waardoor je op elk gewenst moment kunt kijken hoe campagnes lopen. Deze kunnen vervolgens bijgestuurd worden waar nodig. Doordat de meeste data in Facebook beschikbaar is in tabelvorm, maakt dit het moeilijker om trends over tijd te spotten. Binnen Google Data Studio is een ruime selectie beschikbaar van verschillende grafieken en tabellen waardoor je jouw data naar wens inzichtelijk kunt maken. In het geval van deze specifieke use case werd campagne data gemonitord. Tot voor kort werd deze data handmatig uitgedraaid vanuit Facebook, in de vorm van een Excel sheet. Deze handeling moest meermaals per week uitgevoerd worden om zo op de hoogte te blijven. Inmiddels kun je met één druk op de knop binnen Google Data Studio de data verversen waardoor je altijd de nieuwste inzichten tot je beschikking hebt.  

De oplossing

De benodigde data komt vanuit Facebook. Er wordt gebruik gemaakt van een data connector die deze data vanuit Facebook Ads rechtstreeks exporteert naar Google Data Studio. Ook kan ervoor worden gekozen om de data vanuit Google Sheets naar Data Studio te exporteren. Dit om eventueel verdere data preparatie toe te passen. Om gebruik te maken van de eerder genoemde connector, moet er een licentie afgesloten worden (kosten hiervoor zullen rond de €100 per maand liggen). Een goede investering wanneer je kijkt naar hoeveel tijd er bespaart wordt met een dergelijk dashboard. Voor deze use case is er gebruik gemaakt van de Facebook Ads connector van Supermetrics. Bij het openen van een nieuw Data Studio document voegt men een datasource toe (kies voor “Facebook Ads by Supermetrics”). Wanneer zowel het Google Account als het Facebook Account is geautoriseerd, heb je toegang tot de data. Deze data source kan op elk gewenst moment nog aangepast worden, bijvoorbeeld wanneer er custom metrics aangemaakt moeten worden. Wanneer dit is ingesteld kun je beginnen met het inrichten van jouw zelfgemaakte dashboard. Een andere optie is om een bestaand template te gebruiken.

Een Facebook Ads Dashboard template (Bron: Supermetrics)

Resultaat

Waar eerst is gekozen voor een template ter inspiratie, is dit uiteindelijk getransformeerd tot een volledig op maat gemaakte versie voor de klant. In het dashboard is een overzicht van verschillende campagnes binnen een ad account beschikbaar. Verscheidene KPI’s zijn hier weergegeven, zoals Reach, Frequency, Impressions en CPM. Het overzicht beschikt over een drill-down functie waardoor de verschillende ad-sets en ads binnen de campagne met elkaar kunnen worden vergeleken. Een andere sectie geeft een overzicht van de gemaakte kosten ten opzichte van het totale budget weer. Een andere sectie geeft informatie weer over de conversies die aan de geselecteerde campagne is te attribueren. Om ontwikkelingen over tijd te signaleren zijn er trendlines meegenomen, met click informatie zoals CTR & CPC. Ten slotte is er een video engagement-funnel aanwezig die visualiseert hoeveel mensen 25%, 50% of 100% van een video hebben bekeken. Dit overzicht heeft ervoor gezorgd dat de klant op elk gewenst moment de laatste data kan inzien in het dashboard. Door deze flexibiliteit kan de klant sneller trends ontdekken en campagnes bijsturen waar nodig.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op!

© Harvest Digital. All rights reserved.