Versier je e-mails met Google Annotations en Salesforce Marketing Cloud

E-mail, voor veel organisaties een belangrijk kanaal in de een-op-eencommunicatie met hun klanten. Het aantal verzonden e-mails blijft ieder jaar dan ook nog stijgen. Innovaties binnen e-mail laten zien dat dit kanaal nog altijd van grote waarde is. Google zet een volgende stap met Annotations: de manier om je e-mails tot leven te brengen binnen de inbox van de ontvanger.

Door het toenemende aantal e-mails dat iedere dag in de inbox belandt, heeft Google eerder al de drie tabs aan Gmail toegevoegd: Primary, Social en Promotional. De geavanceerde algoritmes van Google bepalen in welke tabs de e-mails terecht komen. Dit heeft als doel de ontvangers te helpen met het overzichtelijk houden van de inbox.

Om te voorkomen dat de Promotions tab wordt gezien als een simpele brievenbus voor reclamefolders, is Google Annotations geïntroduceerd. Google Annotations geeft je de mogelijkheid om jouw commerciële e-mail een prominentere plek te geven binnen de Promotions tab van Gmail.

Met Google Annotations is het mogelijk om met de volgende vijf items jouw e-mail te onderscheiden in de Gmail Promotions tab.

1 – Inbox image
Met de inbox image is het mogelijk om een afbeelding te tonen binnen de inbox. Dit geeft je de mogelijkheid om, naast extra op te vallen in de promotion tab, ook alvast de ontvanger te teasen over de inhoud van de e-mail.

2 – Sender logo
Iedereen zou graag zijn logo zichtbaar willen hebben op de plek waar normaal de profielfoto’s van jouw contacten zichtbaar zijn. Met Google Annotations is het bij het Sender logo mogelijk om jouw logo te tonen.

3 – Subject
Ook is het mogelijk om een alternatieve onderwerpregel te schrijven. Dit geeft je de mogelijkheid om specifiek voor jouw Gmail Annotations ontvangers een andere of uitgebreidere boodschap te schrijven. Een die misschien beter aansluit bij jouw doelgroep. 

Om een specifieke aanbieding extra uit te lichten kan er gebruik worden gemaakt van de onderdelen deal badge, promo code en expiration date.
 

4 – Deal badge
Met de deal badge krijg je de mogelijkheid om de promotie te benadrukken. Zo kun je bijvoorbeeld meteen laten zien dat de huidige deal 20% korting geeft.  

5 – Promo code
De promo code stelt je in staat om een specifieke generieke actiecode uit te lichten. De ontvanger ziet meteen wat zijn / haar voordeel is en welke code daarvoor gebruikt kan worden.   

6 – Expiration date
Om de actie ook wat extra tijdsdruk mee te geven, kan de begin- en einddatum van de actie worden ingevuld. Vervolgens is er in de inbox te zien in hoeveel dagen de actie verloopt.   

Het is niet zo dat je verplicht alle onderdelen van de Google Annotation moet gebruiken. Wanneer je alleen gebruik wilt maken van een inbox image en jouw logo wilt tonen, is dit geen probleem. Verder is het goed om te weten dat Google Annotations alleen wordt getoond op mobiel. Daarnaast zullen de Annotations-toevoegingen niet zichtbaar zijn wanneer jouw commerciële e-mail toch in de Primary tab belandt.

Google Annotations en het gebruik in Email Studio

Hoe je gebruik kunt gaan maken van Google Annotations binnen Salesforce Marketing Cloud leggen we je graag verder uit. In de basis betreft het een toevoeging van een script aan de code van de e-mail. Op dit moment biedt Marketing Cloud geen standaard functionaliteit aan om Google Annotations toe te voegen aan e-mails. Met behulp van de custom-aanpassingen is dit echter eenvoudig te realiseren. Verschillende waardes, zoals bijvoorbeeld jouw logo URL, dienen rechtstreeks aangepast te worden binnen het script.

Wij begrijpen dat aanpassingen doen in de code van e-mails niet ideaal is voor de eindgebruiker. Daarom hebben wij een manier ontwikkelt waarmee met behulp van een custom content block en een gebruiksvriendelijke user interface, deze Google Annotations simpel toe te voegen zijn aan e-mails.

Gebruik AMPscript binnen Google Annotations

Door het gebruik van AMPscript binnen Google Annotations, is het mogelijk om de generieke elementen (zoals een kortingscode) te personaliseren. Elementen worden dynamisch gevoed op basis van specifieke gebruikersdata. Gepersonaliseerde en unieke content is essentieel binnen e-mailmarketing.

Hoe begin ik en wat is de meerwaarde van Google Annotations? 

Marketeers testen en optimaliseren continu. Annotations is een hele mooie toevoeging die zeker het testen waard is. Google geeft marketeers de mogelijkheid om e-mails onderscheidend te laten zijn ten opzichte van de rest. Met duidelijke KPI’s bepaal je snel of Annotations een meerwaarde is voor jouw e-mailmarketing.

Meer weten? Wij helpen je graag met de eerste stap in het gebruik van Google Annotations. 

© Harvest Digital. All rights reserved.