Skip to main content

Salesforce Marketing > Marketing Cloud versus Pardot.

Wanneer kies ik voor Marketing Cloud en wanneer kies ik voor Pardot? Het is een vraag welke vaak aan ons gesteld wordt. Vaker dan eens komen wij organisaties tegen die op basis van ambities en vereisten toch met de ‘verkeerde’ oplossing zijn gestart. Graag leggen wij uit waarop te letten wanneer jouw organisatie voor dezelfde keuze staat.

Salesforce Marketing Cloud

Gestart als ExactTarget, maar inmiddels uitgegroeid tot een totaaloplossing voor al je marketingactiviteiten. Marketing Cloud bestaat uit een combinatie van studio’s en builders waarmee je zowel Mobile, Social Media, Advertising en E-mail kunt beheren. De kracht ligt echter in de combinatie van al deze kanalen. Journey Builder is de oplossing waar al deze elementen samenkomen tot een perfecte Customer Journey. Daarnaast biedt Marketing Cloud je de mogelijkheid om de Artificial Intelligence Engine “Einstein” te gebruiken. Denk aan automatisch het optimale verzendmoment van een e-mail bepalen met als doel de open rate te verhogen. Einstein kan tevens – op basis van het algoritme – producten aanraden welke precies op de ontvanger zijn afgestemd.

Pardot Marketing Automation

Pardot wordt traditioneel ingezet als de oplossing voor B2B marketeers. Beheer je prospects in 1 omgeving, segmenteer en kwalificeer op basis van engagement scores en het dataprofiel. Je kunt contact blijven houden met je marketing qualified leads door de inzet van Engagement Studio, een krachtig platform voor de automatisering van e-mail journeys op basis van gedragingen en interesses. Drip-programma’s helpen je bij het kunnen activeren van de juiste content, op het juiste moment en op basis van de gedragingen van de lead. In de traditioneel lange sales cycles (soms wel 9 maanden of langer) binnen de B2B is dit ideaal om grip te houden op jouw leads.

“Ok, maar de omschrijvingen hierboven helpen mij nog steeds niet in mijn keuze”.

Wij zetten graag uiteen wat volgens ons de meest onderscheidende factoren zijn tussen twee hele mooie en intelligente oplossing.

Leadkwalificatie

Scoring en grading is out of the box beschikbaar binnen Pardot. Dat willen zeggen dat Pardot een intelligent en user-friendly systeem heeft ingebouwd welke je de handvatten geeft om je leads snel te kwalificeren. Zo krijgt een lead op basis van zijn of haar online gedrag een score waardoor je alleen nog maar de leads gaat opvolgen welke de moeite waard zijn.

Heeft Marketing Cloud dit dan niet? Nee, niet out of the box in ieder geval. Het kan echter wel! We kunnen een oplossing implementeren welke je de mogelijkheid geeft scores toe te kennen aan de (potentiële) klant, B2B en B2C. Scores zorgen voor segmentatie. Segmentatie voor een persoonlijke en relevante benadering.

Activation Studio biedt als applicatie, beschikbaar op de AppExchange, ook de mogelijkheid om lead scoring rules te creëren vanuit een interface.

Cross Channel Marketing

Hiervoor moet je echt bij Marketing Cloud zijn. Pardot heeft weliswaar connecties met verschillende kanalen, maar het beheer hiervan ligt idealiter buiten Pardot. Belangrijker is dat je binnen Pardot geen mogelijkheid hebt verschillende kanalen in de customer journey op te nemen. 

Datamodel

Misschien wel de belangrijkste redenen om goed na te denken over welke oplossing je kiest; het datamodel én het gebruik van data in automatisering en personalisering. Het datamodel van Marketing Cloud geeft je volledige flexibiliteit in het gebruik van alle attributen die beschikbaar zijn. Soms komt hier complexere programmering bij kijken, maar de ideale wereld bestaat uit volledige personalisering. Technologie moet de strategie van een marketeer niet belemmeren, maar juist voorzien van flexibiliteit. Creativiteit en vernuftigheid van de marketeer is belangrijk, technologie is ‘maar het middel’.

Flexibiliteit en complexiteit

Is de ene tool makkelijk in het gebruik dan de ander? Ook hier is geen eenduidig antwoord op te geven, want dat hangt volledig van je team af en de mate van adoptie. Over het algemeen is Marketing Cloud een tool welke flexibeler is, maar daardoor ook meer vaardigheid van je vraagt. Door het gebruik van Custom Activities binnen Salesforce Marketing Cloud kun je bijvoorbeeld het versturen van fysieke ansichtkaarten opnemen in de Journey. De eisen die je stelt aan de tool, de visie en bijbehorend team (of ontwikkeling daarvan) zijn variabelen die je zeker mee moet nemen in de overweging.

De één is niet beter dan de ander. Het is simpelweg de vraag wat je als organisatie nodig hebt om je digitale strategie vorm te kunnen geven. Op basis van de nodige discovery workshops helpen wij je graag om de goede keuze te maken.

Meer weten? Neem contact met ons op!