Apple Search Ads: een nuttige aanvulling of overbodige luxe?

In 2016 lanceerde Apple de eerste versie van Apple Search Ads (ASA). Sinds 2019 is ASA ook beschikbaar in Nederland. ASA is een kanaal waarbij marketeers hun applicatie kunnen promoten in de Apple App Store. Hoewel deze manier van adverteren nog niet heel populair is in Nederland, bespreken we toch graag dit relatief onbekende kanaal. Vooral omdat de Universal App Campaigns (UAC) van Google Ads nou niet echt optimaal blijken te werken voor IOS apparaten, kan ASA een goede aanvulling zijn op een omnichannel strategie met als doel het genereren van app-installs. Echter hangt het van jouw eigen business-doelen af of het ook voor jou een nuttige toevoeging is, of dat het toch vooral verspilde moeite is. In opdracht van een grote supermarktketen in Nederland deden wij van Harvest Digital een onderzoek naar Apple Search Ads.

Wat is het?

Apple Search Ads (ASA) is een kanaal dat adverteerders kunnen gebruiken om hun IOS app te promoten. Het is het enige kanaal waarbij je binnen de Apple App Store direct campagnes kan draaien. Hierdoor geeft Apple de mogelijkheid aan adverteerders met als doel het genereren van meer app installs, om direct relevante target groepen te bereiken. Door in de veiling te bieden op zoekwoorden, verschijnt een app-advertentie boven de organische resultaten. De instap voor ASA is laag. Wanneer jouw business al een app heeft, hoeft deze alleen gekoppeld te worden met een ASA account. Het account kan dan relatief makkelijk worden opgezet.

Welke opties zijn er?

Apple biedt twee verschillende opties. De eerste is Apple Search Ads Basic. Bij deze vorm laat de marketeer de meeste beslissingen over aan Apple. Het enige wat de marketeer hoeft te doen is het aangeven van de campagne doelstelling en het campagne budget. Praktisch komt dit erop neer dat je bij de doelstelling aangeeft in welk land de advertentie zichtbaar moet zijn en bij budget wordt aangegeven wat het maximale maandelijkse budget en de maximale CPI (cost-per-install) is. Dit laatste verraadt dan ook al dat ASA werkt op basis van een cost-per-install model en dat je alleen per geïnstalleerde app betaalt. Vervolgens laat je het Apple algoritme zijn werk doen om continue te optimaliseren. Dit model is vooral handig als je als marketeer weinig tijd hebt en een relatief laag budget, maar toch extra app installaties wilt genereren.

De tweede vorm die apple aanbiedt is Apple Search Ads Advanced. Bij de Advanced optie gebruik je met name je eigen expertise (of die van Harvest Digital). Deze vorm biedt, in tegenstelling tot Basic, totale controle over jouw app campagne. Het grootste verschil is dat je naast de target audience, ook de zoekwoorden kan bepalen. Daarnaast heb je controle over ad groups, budget, ad scheduling en creatives. Je krijg ook meer inzicht vanuit rapportages en dashboarding. Het opzetten van de campagne lijkt sterk op het opzetten van een campagne in Google Ads. Verder verschilt de Advanced vorm van de Basic vorm doordat het werkt op basis van van een cost per tap (CPT) model. Dat houdt in dat er niet per install maar per tap (click) wordt betaald. Telkens wanneer je een nieuwe campagne of advertentiegroep aanmaakt, wordt er een maximum CPT-bod voorgesteld om te helpen een beter geïnformeerde beslissing te nemen. Het voorgestelde bedrag is bedoeld om jouw kansen in de veiling te vergroten zodat de advertenties in de App Store worden weergegeven. Het is gebaseerd op de app zelf en wat adverteerders met soortgelijke apps bereid zijn te betalen (referentiepunt). Logischerwijs vergt de Advanced vorm meer tijd van de marketeer. Daarnaast moet de marketeer de nodige ervaring hebben een succesvolle campagne te draaien. Het activatie-team van Harvest Digital kan hierbij ondersteunen.

Wat zijn de voor- en nadelen van Apple Search Ads?

  • Werkt goed in samenwerking met IOS
  • Kiezen tussen Basic of Advanced
  • Lage instapvoorwaarden
  • App Downloads stimuleren
  • Betalen op basis van Cost Per Tap (CPT) of Cost per Install (CPI

Nadelen ASA: 

  • Geïsoleerd platform los van andere campagnes
  • Gelimiteerde inzichten na de download
  • Retargeting opties zijn beperkt.
  • Beperkte mogelijkheden op het gebied van creatives.

Conclusie

Het inzetten van ASA is zeker aan te raden, mits dit relevant is voor jouw business. ASA sluit goed aan op IOS apparaten, in tegenstelling tot UAC’s, die vooral goed zijn in het targeting van Android apparaten. Het kan daarom verstandig zijn om ASA in te zetten voor meer App Downloads. Echter moet het wel gezien worden als een extra platform voor extra conversies en geen vervanging voor de UAC (IOS). UAC’s focussen zich namelijk ook op het genereren van App downloads, maar dan via andere Google kanalen zoals SEA en Display. Daarnaast kan in de UAC gebruik worden gemaakt van retargeting opties. Bij ASA is dit niet het geval. ASA is gelimiteerd tot App Store advertising. Over het algemeen is het aan te raden om ASA naast UAC te gebruiken aangezien er geen overlap is in targeting. Ons advies is om vooral zelf na te denken of het inzetten van ASA een goed plan is om extra app installs te genereren voor jouw business. Wanneer de tijd het toelaat raden wij aan om voor de Advanced optie te gaan, omdat hier meer ruimte is voor controle en optimalisatie. Er zal dus meer werk aan vooraf gaan om het op te bouwen, maar op deze manier hou je het wel in eigen hand. Ten slotte is het belangrijk om je te realiseren dat het niet stopt bij het adverteren. Het goed doormeten van in-app gedrag kan ook veel nieuwe inzichten over de gebruiker bieden.

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen?

Wij helpen je graag bij deze uitdaging!

© Harvest Digital. All rights reserved.