Skip to main content

Van bewustzijn naar verlangen – Achterop de ADKAR

Veranderingen binnen de organisaties door de introductie van nieuwe technologie roept vaak weerstand op. Het vergt een investering welke bovenop de normale gang van zaken komt. Wij onderkennen dit proces en werken binnen onze projecten aan de hand van het ADKAR-model. Een model van Jeff Hiatt welke je als krachtige verandermanagement tool kunt inzetten. Erken de impact van een implementatie van nieuwe technologie en coach medewerkers gedurende het veranderproces.

Projects are 6x more likely to meet the objectives and budget when organisations manage the people side of change effectively (cio.com)

A(wareness)

Wat is de noodzaak van de verandering? Medewerkers moeten bewust zijn van de noodzaak. Top-down verandering opleggen is niet de manier om tot de beste adoptie onder medewerkers te komen. Neem je organisatie mee in de keuze, het belang en het grote voordeel wat het gaat hebben voor iedereen. Definieer een beknopte managementvisie met duidelijkheid over wat er verandert en hoe de verandering de business zal beïnvloeden, zodat het ontwikkelingsbeleid helder is.

(D)esire

Enthousiasmeer medewerker om onderdeel te worden van deze verandering. Wanneer men onderdeel is van de verandering, wordt het een gedeelde verantwoordelijkheid. Het verlangen naar een succesvolle verandering en je mede-verantwoordelijk voelen, zorgt voor een nieuw verlangen.

(K)nowledge

De noodzaak van verandering (awareness) gaat samen met kennis. Maak medewerkers bekend wat het doel is van de verandering.

(A)bility

Trainingen voor gebruikers, vroeg in het proces van implementatie, zorgen voor vaardigheid en kennis/kunde van het product. Het succes van een implementatie hangt sterk samen met het gevoel van macht van de (eind)gebruiker. Daarbij gaat de implementatie van technologie altijd samen met de juiste strategie. En tot een goede strategie komen kan alleen met kennis van de technologische mogelijkheden. [/vc_column_text][vc_column_text css=”.vc_custom_1579083530405{padding-bottom: 10px !important;}”]

(R)einforcement

Een nieuwe technologie en nieuwe werkwijze moeten kracht bijgezet worden door succes, doorontwikkeling, en vooral nieuwe mogelijkheden. Neem feedback mee in doorontwikkeling, van zowel gebruiker naar development team en andersom. Blijf schakelen met stakeholders over het succes, adoptie en doorontwikkeling van de technologie. 

Zie geen beren op de weg

Nieuwe technologie resulteert in meer mogelijkheden. Doe er je voordeel mee en adopteer deze nieuwe technologie. Zorg voor de nodige kennis om de technologie in te zetten in jouw voordeel. En dat van je klant.

[ J.Scheper – Account Director ]

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen?

Wij helpen je graag bij deze uitdaging.