Close
k

Projects

Contact

News

Let's connect

Lunchsessie: Customer Journey Mapping

Lunchsessie: Customer Journey Mapping

Op dinsdag 7 juli vond derde editie van de Customer Journey Mapping Sessie plaats op het hoofdkantoor van Salesforce. Aanwezigen werden geïnspireerd op het gebied van Digital Marketing. ‘Hoe zorg je voor de juiste boodschap op het juist moment naar de juiste persoon’.  

Om relevant te worden en blijven bij jullie doelgroep is het belangrijker dan ooit om op het juiste moment een persoonlijk bericht te versturen via het meest gepaste kanaal. Zonder een goede methodiek en tooling is het vrijwel onmogelijk om dit succesvol en schaalbaarheid te realiseren. 
Tijdens de workshop werden alle ins & outs uitgebreid besproken en werden specifieke, voor alle aanwezige organisaties, customer journeys uitgewerkt, We blikken terug op een geslaagd event!